اندودنتیکس یا درمان ریشه

هدف اصلی دندان پزشکان و متخصصان معالجه ریشه دندان حفظ دندان های طبیعی در قوس فکی می باشد. بسیاری از دندانها به دلیل پوسیدگی ضربه و علل دیگر ممکن است به درمان ریشه نیاز پیدا کنند. علم اندونتیکس درخصوص آناتومی فیزیولوژی و آسیب شناسی پالپ (عصب) دندان و بافت پری اپیکال (اطراف ریشه دندان) و صدماتی که بین بافتها وارد میشود و پیشگیری و درمان آنها می‌پردازد. محدوده درمان ریشه دندان شامل تشخیص و درمان دردها با منشأ پالپ دندان و بافت های اطراف دندان درمان پیشگیری از طریق درمان پالپ زنده یا درمان عصب دندان درمان غیرجراحی کانال ریشه دندان درمان مجدد ریشه دندان در موارد شکست درمان ریشه سفید کردن (بلیچینگ) دندانهای درمان ریشه شده و در کلام مختصر حفظ دندان های طبیعی در مجموعه قوس فکی می باشد .

عصب کشی

اپکسوژنز

عصب کشی مجدد

اپکسیفیکشن

جراحی

با توجه به اینکه در گذشته به خاطر عدم دانش کافی بسیاری از افراد دندان های خود را کشیده و از دست دادند اکنون به فکر جایگزینی دندانهای از دست رفته و به دست آوردن مجدد فانکشن و زیبایی هستند درمان ایمپلنت به عنوان اولین انتخاب تمام متخصصان دندانپزشکی برای فضای خالی و از دست رفته دندان است. ایمپلنت یا کاشت به معنی قرار دادن فیکسچر که یک قطعه فلزی از جنس تیتانیوم است در محل دندان کشیده شده است که نقش ریشه دندان را بازی میکند می‌توان روی آن مشابه تاج یک دندان طبیعی را بازسازی کرد.

اپیکواکتومی

قطع انتهای ریشه و خارج کردن کیست

دندان نهفته، عقل یا نیش

ایمپلنت یا کاشت دندان

جراحی افزایش طول تاج

زیبایی، طراحی لبخند

نگرش زیبایی در جوامع مختلف متفاوت می باشد. اما تمایل به زیبایی در همه انسان‌ها به صورت ذاتی وجود دارد موقعیت دهان و دندان ها در زیبایی صورت منحصر به فرد و ویژه است و یکی از مهمترین عوامل در انتقال مفاهیم روحی و روانی دینامیک دهان و لبخند است. زیبایی لبخند در زندگی شخصی و اجتماعی می تواند اثر گذار باشد. و بعد از ایجاد تصویر سازی تصویر سازی ذهنی به مرحله خودباوری در نهایت اعتماد به نفس برسد. تغییرات ظاهری در چهره هر فرد می‌تواند تاثیرات عظیمی در روحیه آن فرد ایجاد کند. درمان های زیبایی می تواند امید به زندگی طولانی تر با روحیه بهتر را در افراد تقویت کند و با ایجاد چهره جوان‌تر و زیباتر تغییر تصورات ذهنی و روابط اجتماعی موفق تر دیده شده است.

لمینت سرامیکی

سفید کردن دندان ها

ونیر

ترمیمی

ترمیم دندان یک روش درمانی است که برای بازگرداندن قابلیت کارکرد و ظاهر طبیعی دندان‌های آسیب دیده استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی روش‌های ترمیم دندان و ویژگی‌های هرکدام از آن‌ها پرداخته خواهد شد.
1- بازسازی با آمالگام:
در این روش، از ماده‌ای به نام آمالگام استفاده می‌شود که به صورت پودری و مایع در دسترس است. پودر آمالگام با مایع آن ترکیب شده و به عنوان ماده ترمیمی بر روی دندان قرار می‌گیرد. پس از قرار گرفتن آمالگام بر روی دندان، بعد از چند دقیقه ترمیم سفت می‌شود. این روش به دلیل مقاومت در برابر رطوبت نسبی دندان حین ترمیم یکی از محبوب‌ترین روش‌های ترمیم دندان است و آمالگام به عنوان ماده نجیب در ترمیم دندان محسوب می شود.
2- بازسازی با کامپوزیت:
در این روش از ماده‌ای به نام کامپوزیت استفاده می‌شود. کامپوزیت یک رزین پلیمری است که با ذرات فیلر و از جنس گلس ترکیب شده است. برای استفاده از این روش، دندان آسیب دیده طی چند مرحله پر شده و در هر مرحله با دستگاه لایت کیور سفت می شود. این روش به دلیل ظاهر طبیعی‌ای که به دندان می‌بخشد، برای ترمیم دندان‌های قدامی محبوب است.
3- روکش:
در این روش، یک روکش از بلوک های سرامیکی یا پرسلنی روی دندان تراش خورده با چسب های مخصوصی چسبانده میشود. روکش‌های سرامیکی باعث بهبود ظاهر دندان و همچنین بهبود عملکرد آنها می‌شوند. این روش برای ترمیم دندان‌هایی که آسیب زیادی دیده اند و احتمال ترک و شکستن دندان زیاد است، معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بازسازی با آمالگام

روکش

تمام سرامیک و یا پرسلن متصل به فلز

بازسازی با کامپوزیت

بریج

اطفال

برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های دندانی در کودکان، از تکنیک‌های ویژه‌ای استفاده می‌شود تا به کودکان کمک کند که یاد بگیرند که چگونه به درستی از دندان‌های خود مراقبت کنند. درمان و پیشگیری از بیماری‌های دندانی در دوران کودکی، می‌تواند در آینده به بهبود وضعیت دندان‌ها و کاهش هزینه‌های درمانی برای بزرگسالان منجر شود.
1- فضا نگهدار (Space Maintainer):
در بعضی مواقع، به دلیل از دست دادن دندان شیری به صورت زودهنگام، دندان‌های دائمی می‌توانند از مسیر خود خارج شوند و در جای خود قرار نگیرند. در چنین شرایطی، فضا نگهدار استفاده می‌شود تا فضایی که برای دندان‌های دائمی در نظر گرفته شده است را حفظ کند. فضا نگهدار می‌تواند به صورت ثابت روی دندانها قرار بگیرد و یا متحرک باشد.
2- پالپوتومی (Pulpotomy):
در صورتی که پالپ یا عصب دندان شیری به دلایلی مانند پوسیدگی یا ضربه به دندان تحت تاثیر قرار گیرد ممکن است پالپوتومی انجام شود. در این روش، بخشی از پالپ دندان حذف شده و پالپ باقی‌مانده توسط مواد مخصوصی مانند کلسیم هیدروکساید پوشیده میشود سپس دندان ترمیم میشود و در صورت نیاز توسط روکش پیش ساخته پوشانده می شود.
3- بازپس‌گیری فضا (Space Regainer):
در صورتی که فضایی که برای دندان دائمی در نظر گرفته شده است به دلیل از دست دادن زودهنگام یک دندان شیری بسته شده باشد، بازپس‌گیری فضا انجام می‌شود تا فضای لازم برای دندان دائمی فراهم شود.
4- پالپکتومی (Pulpectomy):
در صورتی که عفونت پالپ دندان شیری به گونه‌ای پیشرفت کند که با پالپوتومی بهبود پیدا نکند، پالپکتومی به عنوان روش درمانی استفاده می‌شود. در این روش، بقایای پالپ دندان که در اثر میکروبها از بین رفته اند به صورت کامل خارج شده و با استفاده از ماده‌ای که محرک بافتی نباشد پر می شود. سپس دندان توسط آمالگام یا کامپوزیت ترمیم می‌شود و در صورت نیاز با روکش پوشیده میشود.
5- ترمیم کامپوزیت (Composite Restoration):
ترمیم کامپوزیت یکی از روش‌های ترمیم دندان است که در صورتی که دندان شیری دچار ترک و یا تخریب توسط پوسیدگی شود، به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، بخش پوسیده یا شکسته دندان برداشته شده و با استفاده از کامپوزیت ترمیم میشود.
6- ترمیم آمالگام (Amalgam Restoration):
ترمیم آمالگام نیز به عنوان یکی از روش‌های ترمیم دندان در کودکان استفاده می‌شود. در این روش، بخش تخریب شده دندان حذف شده و با استفاده از ماده آمالگام ترمیم می‌شود. آمالگام یک ماده مستحکم و بادوام است که می‌تواند برای ترمیم دندان‌های شیری استفاده شود. همچنین، آمالگام به عنوان یکی از روش‌های ترمیم دندان‌های دائمی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فضا نگه دار

پالپوتومی

ترمیم آمالگام

باز پس گیری فضا

پالپکتومی

ترمیم کامپوزیت

ارتودنسی

ارتودنسی شاخه‌ای از دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان نواقص بنیادی و ظاهری دندان‌ها و فک‌ می‌پردازد. هدف ارتودنسی، بهبود تکلم و ظاهر و زیبایی بیمار است. برای انجام ارتودنسی، از انواع مختلفی از دستگاه‌ها و ابزارها استفاده می‌شود.
ارتودنسی به دو صورت ثابت و متحرک انجام می‌شود. در ارتودنسی ثابت، دستگاههای مخصوصی به نام براکت به وسیله‌ی چسب به دندان‌ها متصل شده و سپس توسط سیم به یکدیگر وصل شده تا دندانها جابه جا شوند. در ارتودنسی متحرک، از فک قالب گیری میشود و دستگاه مخصوصی ساخته شده که به بیمار داده شده و در طول روز و شب به غیر از موقع غذا خوردن استفاده شده و به صورت دوره‌ای تنظیم می شوند.

ثابت

متحرک

پروتز

پروتز دندان یک روش جایگزین برای دندان‌های طبیعی است زمانی که دندانها به دلایل مختلفی از جمله ضربه و یا عفونت از دست رفته باشند.
پروتز دندان به صورت پارسیل یا کامل می باشد.
پروتز کامل دندان معمولاً برای افرادی که همه‌ی دندان‌های خود را از دست داده‌اند استفاده می‌شود.
پروتز پارسیل دندان به عنوان جایگزینی برای زمانی که همه‌ی دندان‌ها از دست نرفته اند می باشد. این نوع پروتز می‌تواند با توجه به نیازهای هر فرد زمانی که یک یا چند دندان از دست رفته باشد ساخته شود.
پروتز‌های موقتی عمدتاً برای پوشاندن دندان‌هایی که در حال درمان هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. پروتز‌های موقتی معمولاً از موادی مانند آکریل ساخته می شوند و به دندان‌ها با چسب یا قلاب‌هایی متصل می‌شوند.
به طور کلی، پروتز دندان به شدت به نیازهای شخصی هر فرد بستگی دارد و باید با توجه به شرایط دندان‌های فرد، متخصص دندان‌پزشک، تصمیم بگیرد که کدام یک از این گزینه‌ها برای فرد مناسب تر است.
ایمپلنت های دندانی: با پیشرفت علم دندانپزشکی جایگزینی برای دندانهای از دست رفته می باشد که میتواند از یک دندان تا کل دندانهای بیمار را شامل شود.در این روش پیچ هایی از جنس تیتانیوم در استخوان فک کار گذاشته شده که نقش ریشه دندان را دارند و روی آن پروتزهای دندانی سوار می شود.

دست دندان کامل دو فک

فیلیپر یا پروتز موقتی

پروتز پارسیل دائمی (کروم کبالت)